Aktualności

Chemia od kuchni - od edukacji kulinarnej do kariery zawodowej

Jest to projekt autorstwa Pani Karoliny Pietrzyk, realizowany w szkołach w Kędzierzynie-Koźlu. W roku szkolnym 2014/2015 i 2015/2016 realizowany był w Zespole Szkół Miejskich nr 2 w Kędzierzynie-Koźlu oraz w latach szkolnych 2016/2017 – 2018/2019 w Zespole Szkół Miejskich nr 1.

Projekt został zapoczątkowany ze względu na fakt, że wielu uczniów szkoły nie przynosi ze sobą tzw. drugiego śniadania  oraz to, że szkoła prowadzi wiele klas sportowych, których uczniowie mają dodatkowe zapotrzebowanie na zdrowy posiłek. W ramach projektu raz w tygodniu przygotowane są darmowe śniadania w postaci kanapek, które są rozdawane na jednej z przerw. Dodatkowo przygotowywane są posiłki okolicznościowe, np. w okresie świątecznym.

Autorka projektu wraz z grupą starszych uczniów w danym dniu, przygotowywała i rozdawała kanapki (każdorazowo ok. 150 szt.)

Głównym celem projektu jest pomoc dzieciom poprzez zapewnienie dodatkowego posiłku, w dalszym planie istotnym aspektem jest też integracja dzieci przygotowujących posiłki oraz korzystających z programu. Bardzo ważną częścią projektu jest propagowanie wśród uczniów zasad zdrowego odżywiania jak i konieczności spożywania drugiego śniadania.

Jak informuje nas Pani Karolina (pomysłodawczyni projektu), projekt stał się istotnym elementem życia szkoły, a także zapewnił wymierną pomoc dla wielu dzieci.

Projekt od roku szkolnego 2014/2015 współfinansowany jest przez Spółki z Grupy Mostostal Zabrze.

Newsletter