Aktualności

Oświadczenie w sprawie złożonego do KIO odwołania dotyczącego nowego przetargu w ramach budowy Stadionu Śląskiego

Mostostal Zabrze S.A. w dniu 10.04.2014 r. złożył odwołanie zawierające 19 zarzutów do Specyfikacji przetargowej, przygotowanej przez Urząd Marszałkowski w ramach postępowania pn. „Badanie lin, podniesienie konstrukcji zadaszenia widowni i wykonanie monitoringu konstrukcji wraz z pracami towarzyszącymi w ramach zadania Zadaszenie widowni oraz niezbędna infrastruktura techniczna Stadionu Śląskiego w Chorzowie”.

Główne zarzuty dotyczyły niedoprecyzowania przez Zamawiającego przedmiotu zamówienia, poprzez połączenie w jednym postępowaniu etapu badania lin (etap I) z koniecznością oszacowania montażu zadaszenia (etap II), skutkujące brakiem możliwości złożenia przez wykonawców rzetelnie skalkulowanych i porównywalnych ofert oraz brakiem możliwości oszacowania czasu realizacji inwestycji. Zwracano uwagę również na rażące naruszenie równowagi kontraktowej i naruszenie uczciwej konkurencji.

W dniu 22.04.2014 odbyło się posiedzenie KIO, na którym rozpatrzono złożone odwołanie. W dniu wczorajszym tj. 23.04.br. KIO ogłosiła wyrok, w sentencji którego potwierdziła zasadność stawianych zarzutów. Równocześnie Izba unieważniła wszystkie czynności Zamawiającego przeprowadzone w ramach postępowania i nakazała jego unieważnienie.

W uzasadnieniu wyroku Izba szczegółowo ustosunkowała się do wszystkich postawionych zarzutów.

Izba zwróciła uwagę, że na rozstrzygnięciu zaważyły zarzut 1 i 2 oraz powiązanie z nimi kolejne, wynikające z niedoprecyzowania przez Zamawiającego przedmiotu zamówienia.

Izba stwierdziła, że Zamawiający naruszył art. 29 ust 1 i ust. 2 PZP, art. 7 ust. 1 PZP, a także art. 93 ust. 1 pkt. 7 PZP w zw. z art. 146 ust. 6 PZP. Na skutek nieprawidłowego opisu przedmiotu zamówienia, złożone w postępowaniu oferty będą nieporównywalne, ponieważ Zamawiający w ramach etapu I pozostawił do swobodnej decyzji Wykonawcy kwestię przydatności do dalszego wykorzystania dotychczasowych materiałów, zakupu nowych, w tym lin, konieczności ich przebadania na budowie, czy w warunkach laboratoryjnych, ponownego oznakowania lin i przeprowadzenia badania łączników. W ocenie Izby część wykonawców nie zakładałaby wymiany nieprzydatnych elementów, nie bacząc na bezpieczeństwo konstrukcji. Przypomnijmy, że Zamawiający wybrał kryterium najniższej ceny, jako jedyne i decydujące o wyborze przyszłego wykonawcy wyłonionego w ramach prowadzonego postępowania.

Zamawiający w ocenie Izby przerzucił również, w sposób nieracjonalny, ryzyko na wykonawców w zakresie podjęcia decyzji m.in. o konieczności wymiany lin. Brak doprecyzowana przedmiotu zamówienia skutkuje również brakiem możliwości dokładnego oszacowania czasu realizacji zamówienia. Niedoprecyzowanie zakresu zamówienia jest również niekorzystne dla celów publicznych, ponieważ zniechęca wykonawców do udziału w postępowaniu przetargowym, zatem powoduje brak konkurencyjności złożonych ofert.

Zamawiający winien najpierw przeprowadzić badania i na podstawie ich wyników uzupełnić informacje niezbędne do przeprowadzenia postępowania przetargowego na prace przewidziane w Etapie II. Tylko bowiem w takim przypadku wykonawcy będą posiadać niezbędne informacje, które pozwolą im rzetelnie skalkulować ceny, a Zamawiający uzyska porównywalne przedmiotowo oferty.
KIO stojąc na straży przestrzegania Prawa Zamówień publicznych uznała, że postępowanie obarczone jest niemożliwą do usunięcia wadą, uniemożliwiającą zawarcie niepodlegającej unieważnieniu umowy w sprawie zamówienia publicznego (art. 93 ust. 7 Pzp). Stwierdzone naruszenia mają charakter nieusuwalny w związku z powyższym nakazała unieważnienie postępowania.

Mostostal Zabrze działając w dobrze pojętym interesie publicznym oraz mając na względzie zachowanie zasad uczciwej konkurencji, poprzez sprawną identyfikację wadliwych zapisów zawartych w dokumentacji przetargowej, uchronił Urząd Marszałkowski od potencjalnego podpisania umowy obarczonej nieusuwalną wadą prawną, skutkującą jej nieważnością. Tym samym zapobiegł narażeniu finansów publicznych na szkody.